Dieta na trądzik różowaty.

Trądzik różowaty (Rosacea) jest to choroba skóry, która najczęściej pojawia się u osób dorosłych między 20 a 30 rokiem życia. Przyczyny jego powstawania nie są do końca znane. Podejrzewa się, że skłonność do niego może być dziedziczna. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze krwi oraz mające problemy żołądkowe najczęściej zapadaj na tą przypadłość.

Pierwszym objawem , który powinien Was zaniepokoić to pojawienie się rumienia w centralnej części  twarzy. Może on powodować uczucie ciepła. Następny etap choroby to pojawienie się grudek i krostek. Często razem z nimi pojawiają się problemy z oczami, takie jak zapalenie spojówek, uczucie piasku pod oczami.  Podczas trwania choroby zmienia się faktura cery . Staje się ona pogrubiona i nierówna.

Leczenie trądziku różowatego

Leczenie tego problemu zdrowotnego to przede wszystkim odpowiednia pielęgnacja skóry. Skórę należy nawilżać, natłuszczać, łagodzić powstające podrażnienia, wzmacniać naczynka. W żadnym przypadki nie  podrażniać peelingiem drobno- czy gruboziarnistym ani inwazyjnymi zabiegami kosmetycznymi, w tym kwasami czy mikrodermabrazją.

Zobacz witafon

Prawidłowa pielęgnacja jest bardzo ważna, ale istotne jest też by zdać sobie sprawę jak bardzo potrzebna  w walce z trądzikiem różowatym jest odpowiednia dieta. Jestem pewna, że gdy poprosicie o poradę swojego dermatologa to on wskaże Wam produkty, których należy bezwzględnie unikać. Trzeba przyznać, że trochę tego jest. Po pierwsze nie można jeść potraw bardzo pikantnych.  Na jakiś czas przydałoby się zapomnieć również o mocnej kawie i herbacie. Alkohol także źle wpływa na walkę z Rosacea. W związku z tym, że produkty pochodzenia zwierzęcego mocno zakwaszają nasz organizm, przydałoby się zrobić sobie przerwę ich jedzeniu. Mam na myśli nabiał i mięso. Pewnie niektórzy z Was powiedzą teraz ale jak to, a skąd brać białko, które jest ważne dla naszego organizmu? Odpowiedź jest prosta: z nasion strączkowych. Niestety czekolada i kakao też nie służą dobrze cerze z problemami.

Co spożywać na trądzik różowaty?

Wiedząc już czego Wam jeść nie wolno chcielibyście pewnie dowiedzieć się co możecie spożywać podczas kuracji.  Dieta na trądzik różowaty powinna być obfita w  warzywa. Poleca się brokuły, paprykę, pomidory, warzywa strączkowe i cebulę. Koniecznie należy postawić też na kasze, bo mają one właściwości alkaliczne. Ważne jest by zwiększyć spożycie substancji odżywczych, które dobrze działają na naszą skórę. Należą do nich witamina A (marchew, dynia,nektarynki), witamina C(czarna porzeczka, owoce cytrusowe) oraz witamina E, która  w dużych ilościach występuje w nasionach słonecznika, sezamu oraz olejach. Lubicie jeść galaretki owocowe ?To dobrze, bo teraz możecie jeść ich więcej dzięki temu, że zawierają szereg aminokwasów wchodzących w skład włókien kolagenowych, które występują w skórze. Wygląd naszej skóry poprawiają też nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w dużych ilościach w rybach morskich. Naturalne antybiotyki takie jak cebula, czosnek czy kiszonki również są wskazane. Nie można w żadnym wypadku zapomnieć o piciu wody mineralnej niegazowanej. Minimum do wypicia na każdy dzień to dwa litry. Nie  zapominajmy, że nasze ciało składa się w 80% z wody i każdy jej ubytek wpływa na kondycję naszej skóry

Walka z tą chorobą skóry nie jest ani łatwa ani szybka ani przyjemna. Trzeba mieć dużo cierpliwości i dużo samozaparcia. Odpowiednia dieta na trądzik różowaty powinna szybko  wpłynąć na kondycję Waszej skóry i w połączeniu z dobrą pielęgnacją dać wymierne efekty. Najważniejsze co możecie zrobić to obserwować swoje ciało. Ono wam pokaże czy Wasze działania są dobre czy nie.

 

Dieta na trądzik różowaty.
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

88 − 85 =